Bijzondere bloemenreis naar het schiereiland Gargano in Italië

8 dagen – Italië – schiereiland Gargano – groepsreis – hotels en agriturismo

Bloemenreis naar schiereiland Gargano in Italië, een nog onbekend botanisch paradijs

Het ongerepte schiereiland Gargano ligt vlak boven de ‘hak’ van Italië. Er zijn nog weinig mensen die weten dat het een gebied is van onschatbare botanische waarde. Dit komt doordat het vroeger een echt eiland was. Daarnaast heeft er nooit intensieve landbouw plaatsgevonden op Gargano. Hierdoor kunnen we er tegenwoordig genieten van een ongekend rijk plantenleven.

Je gaat op verkenning onder deskundige begeleiding. Er zijn ruim 2.000 soorten planten op het schiereiland te vinden waaronder maar liefst 82 verschillende soorten orchideeën. Misschien zie je tijdens de wandeling in Bosco Quarto, een mooi gebied met eiken- en haagbeukbossen, de zeldzame Dactylorhiza markusii. Terwijl je bij Monte Sacro gelijk aan de voet van de berg de lastig te vinden nonnetjesorchis kunt tegenkomen. Onderweg passeer je prachtige stranden, charmante vissersdorpjes en ruïnes. Tijdens deze bloemenreis gedurende het voorjaar verblijf je op drie verschillende plekken verdeeld over het schiereiland. Het vervoer gebeurt tijdens de gehele reis met een minibus. Middels korte wandelingen kom je bij de mooiste bloemenvelden. Het programma is indicatief en sterk afhankelijk van de weersomstandigheden; wijzigingen ter plaatse zijn soms noodzakelijk. Deze bloemenreis is geen wandelvakantie maar een bijzondere ervaring voor mensen met grote interesse voor orchideeën en andere flora.


Deel deze reis:

Actief

Je maakt dagelijks korte ontspannen botanische wandelingen om bij de beste bloemenvelden te komen. De minibus blijft de gehele reis bij de groep en brengt je naar de betreffende gebieden en accommodaties. De rit van en naar het vliegveld bedraagt circa drie uur overige afstanden zijn veel korter.

Slaapcomfort

De comfortabele kamers zijn ruim en beschikken over een eigen badkamer met toilet. Er is meestal een balkon en het uitzicht is fraai op de omringende natuur of de baai. De rustige ligging en goede bedden zorgen voor voldoende nachtrust. Er is een tv aanwezig en soms gratis wifi.

Faciliteiten

De ene accommodatie heeft bloemrijke terrassen de ander een grote tuin. Geniet van de panoramische uitzichten. Er is een buitenzwembad en het hotel heeft ook een privé-strand. De restaurants zijn prima met veelal zelfgemaakte pasta’s of een landelijke keuken. Bij een agriturismo is geen wifi beschikbaar - wel zo rustig :)

Waarom is deze bloemenreis naar schiereiland Gargano in Italië uniek?

4 bijzondere belevenissen

Gargano heeft de grootste concentratie orchideeën van Europa

Gargano heeft de grootste concentratie orchideeën van Europa

Het schiereiland kent maar liefst tweeëntachtig verschillende soorten orchideeën waarvan er zestien soorten endemisch zijn. Dit betekent dat ze alleen in het zuiden van Italië of op Gargano voorkomen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat van alle orchideeën op Gargano 33 soorten behoren tot het wonderlijke geslacht van de spiegelorchissen wat inhoudt dat de bloemen op insecten lijken. Gargano is niet voor niks in 1995 uitgeroepen tot Nationaal Park.

Peschici, de parel van schiereiland Gargano

Kenmerkend voor dit charmante vissersdorpje zijn de witte gebouwen en typische grijze koepeldaken. Ga op verkenning door de smalle straatjes van het oude centrum of bezoek op zaterdag de levendige markt. De ligging bovenop een klif is spectaculair waarbij je een panoramisch uitzicht hebt over de Tremiti eilanden. Daarnaast zie je overal om je heen groene Aleppo dennenbossen. Verkoeling is te vinden bij de prachtige baaien met witte zandstranden die Peschici omringen.

Peschici, de parel van schiereiland Gargano
Het uitgestrekte en donkere bos ‘Foresta Umbra’, beschermd gebied

Het uitgestrekte en donkere bos ‘Foresta Umbra’, beschermd gebied

Dit bosreservaat ligt in het vochtigste deel van het schiereiland. Het is onderdeel van Werelderfgoed Oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio’s van Europa. In Foresta Umbra zijn beukenbomen te vinden met een omvang van vijf meter. Daarnaast zijn er ook eiken en taxusbomen met een gigantische omvang. Een imponerend gebied waar loofbomen dertig meter hoog kunnen zijn. Soms zie je ‘gele regen’, dit is stuifmeel dat bepaalde dennenbomen loslaten.

De van oorsprong Griekse stad Vieste met spierwitte kalkkliffen

Deze fraaie Middeleeuwse stad ligt op een smalle rotsrichel aan de Adriatische zee. Het imposante Klooster San Francesco ligt op het uiterste puntje van de pier. Het oude centrum heeft een wirwar van straatjes en is autovrij. Vieste ligt aan een kilometers lange kustlijn langs de azuurblauwe zee. Het omvat brede zandstranden, adembenemende kalkkliffen en vele grotten. Pizzomunno is een gigantische alleenstaande rotspilaar. Hier begint de eindeloze boulevard. Bekijk langs de route verschillende soorten orchideeën.

De van oorsprong Griekse stad Vieste met spierwitte kalkkliffen

Accommodatie

Dit is een van de twee agriturismo‘s en het hotel waar je tijdens je reis verblijft

Agriturismo Monte Sacro

Agriturismo Monte Sacro

Een typisch Italiaanse plek om tot rust te komen midden in de natuur en met een grote tuin. 's Zomers omringd door velden van orchideeën. De stenen gebouwen benadrukken de landelijke sfeer. Er is een uitnodigend zwembad aanwezig. Het restaurant is gespecialiseerd in lokale gerechten en melk en vlees komen van de boerderij. De cakes met limoenlikeur spannen de kroon.

Hotel Elisa

De idyllische ligging in een beschutte baai geeft prachtig uitzicht op zee en de nabij gelegen vissershaven. Ontspan aan het zwembad of op het privé-strand in de baai van Peschici. De medewerkers van de receptie staan 24 uur per dag voor je klaar. De kamers zijn modern ingericht en hebben een balkon. Het ontbijt met zelfgemaakte producten is befaamd.

Hotel Elisa

Bloemenreis Italië in beeld

Een ongekende rijkdom aan orchideeën op schiereiland Gargano in Italië

Tips van kenners

Laat je verrassen!

1

Maak vanuit Vieste een rondvaart langs de overweldigende kust. Het geeft je goed zicht op de grotten en hoge rotswanden. Mini strandjes zijn alleen via zee bereikbaar. Bewonder de natuurlijke brug van San Felice en de klippen in de Baia delle Zagare.

2

Let op de voormalige uitkijktorens langs de kust en merkwaardige apparaten met visnetten ‘Trabucchi’ genaamd. Dit is een spinachtig houten mechanisch bouwwerk dat over zee steekt en voorzien is van een speciaal visnet. Deze vismethode is niet meer rendabel. Trabucchi zijn nu oud cultureel-historisch erfgoed.

3

Heb je tijd over in de levendige universiteitsstad Bari loop dan richting het water. Het mooiste uitzicht heb je aan het begin van de promenade. Een fijne plek om uit te waaien en de fraaie haven grenst aan het sfeervolle eeuwenoude centrum.Al onze reizen zijn maatwerk.

Een voorstel op maat ontvangen voor deze reis?Een aanvraag is altijd gratis en vrijblijvend!

Blijf op de hoogte en ontvang:
reisinspiratie en aanbiedingen

Meld je aan voor de gratis Via Ella inspiratienieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals