Reis met de Hurtigruten postboot naar het ruige en ongerepte Spitsbergen

Cruise - reis naar Spitsbergen - imposante fjorden en veel pooldieren - overnachten op de boot

Van fascinerende fjorden en bevroren meren tot bijzondere pooldieren en het noorderlicht

Deze Spitsbergen reis is er een van spectaculaire fjorden, drijvende ijsrotsen en immense gletsjers. Van over de hele wereld komen studenten, wetenschappers en reizigers naar dit ruige en onherbergzame landschap, vaak bedekt met ijs en sneeuw.

Willem Barentsz, een Nederlandse ontdekkingsreiziger, gaf Spitsbergen zijn naam in 1596. De Noorse eilandengroep ligt ongeveer 565 kilometer ten noorden van Noorwegen.  Het is vanwege het ijzige klimaat en zijn ligging een uitstekende omgeving voor pooldieren. Maak foto’s van een ijsbeer die zijn dutje doet op een ijsrots of neem je verrekijker mee en zie de ivoormeeuw rondjes vliegen boven het dek. Een eigenaardige ervaring is het in de zomer, wanneer de zon rondjes blijft draaien in de lucht. Wanneer je het noorderlicht wil zien, biedt de winter met zijn lange donkere nachten een uitstekende oplossing.

Met de Hurtigruten postboot reis je per schip het avontuur tegemoet. Onderweg klim je van boord om het oude Russische plaatsje Barentzburg te zien en leer je alles over de geschiedenis van de Walvisvaart en het vroegere leven in bizarre weersomstandigheden. Ook stopt legt de boot aan in Gravneset, de plek waar vroeger de blubber van de walvissen werd verwerkt en is er een grote kans om zeehonden of dwergvinvissen te spotten. Vaar vervolgens langs de ‘koningsfjorden’ en verwonder je over de mooiste fjordlandschappen ter wereld met imposante steile wanden van ijs en fascinerende vergezichten.

Deze reis is er voor de reiziger die houdt van ongerepte natuur, prachtige gletsjers en plekken waar het grotere geheel van de mensheid zijn huisje niet zou willen neerzetten. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk door zelf te kiezen uit verschillende huttypes en laat je verwennen door de lekkere maaltijden aan boord.


Deel deze reis:

Actief

Slaapcomfort

Faciliteiten

Wat maakt deze reis naar Spitsbergen bijzonder?

4 unieke belevenissen

IJsberen kijken vanaf de boot

IJsberen kijken vanaf de boot

Het dier dat symbool staat voor de Noordpool, het klimaatprobleem en mede door dit probleem met uitsterven wordt bedreigd, is de ijsbeer. De beste plek in Europa om dit prachtige beest in zijn natuurlijke habitat te spotten, is in Spitsbergen. Tijdens deze reis vaar je langs verschillende plekken waar de ijsbeer zijn voedsel bij elkaar probeert te rapen en heb je kans om walrussen, poolvossen, ivoormeeuwen en de kleine valk te signaleren.

Wandel langs de gammele kabelwagen in Longyearbyen

De meest noordelijke stad ter wereld, is de stad Longyearbyen. De kleine nederzetting heeft een inwonersaantal van ruim 2000. Wandel langs de oude kabelwagen die lange tijd werd gebruikt voor steenkoolvervoer. Met een kerk, een ziekenhuis, een internationale luchthaven en een universiteit, is deze stad een goed begin om te wennen aan de immense ijsrotsen en de ruige en unieke weersomstandigheden.

Wandel langs de gammele kabelwagen in Longyearbyen
Dansend vossenvuur in de lucht: het Noorderlicht

Dansend vossenvuur in de lucht: het Noorderlicht

Het is midden in de nacht, je hoort wat geluiden en opent je ogen na een korte maar diepe slaap. Dan herinner je het weer: De wekservice! Je trekt je dikke wollen sokken aan, stapt in je schoenen en loopt richting het dek. Een groene waas verschijnt aan de hemel. Je fluistert niet, je loopt niet en je camera ben je vergeten. Je staat gewoon te staan. 'Blijf je verwonderen.'

De Russische sfeer in de plaats Barentszburg

Het naar Willem Barentsz vernoemde plaatsje Barentszburg is de enige Russische plaats in Spitsbergen en heeft ongeveer 500 inwoners. Er hangt een echte Russische sfeer met een groot standbeeld van Lenin middenin de stad. Laat je onderdompelen door de authentieke 'Sovjet-stijl' die er in dit unieke dorp heerst. Neem een eigen gebrouwen biertje in de lokale pub of bezoek het oude, groene, Nederlandse havenkantoortje.

De Russische sfeer in de plaats Barentszburg

Accommodatie

Dit zijn voorbeeldaccommodaties. Wil je op een van deze plekken verblijven of zoek je iets anders? Doe een reisaanvraag en we zetten de mogelijkheden voor je op een rij!

Aan boord bij de verschillende schepen van Hurtigruten

Aan boord bij de verschillende schepen van Hurtigruten

Er zijn verschillende soorten schepen die door Spitsbergen varen. Hurtigruten maakt onderscheid tussen huttypes en geeft dit aan met vier verschillende categorieën.

Bij de Polar categorie slaap je in een comfortabele standaard hut zonder extra faciliteiten. De Polar categorie wordt opgesplitst in binnenhutten en buitenhutten waarbij het enige verschil is dat een buitenhut een raampje met uitzicht op zee heeft. De Arctic-categorie heeft iets meer faciliteiten zoals een thee- en koffiezetapparaat op de kamer, een tv, een minibar en een set van kleine toiletartikelen. Bij de Expedition categorie verblijf je in een suite en is je hut gunstiger gelegen. Je hebt dezelfde faciliteiten als bij de Arctic-categorie.

Foto's

Een bijzondere reis naar Spitsbergen in beeld

Tips voor deze Spitsbergen reis

1

Bezoek het cultuurhistorisch Svalbard museum in Longyearbyen. Verdiep je in de relaties tussen cultuur, bewoningsgeschiedenis, landschap, technologie, natuur en milieu van het noordelijke poolgebied.

2

Het noorderlicht is te zien van september tot maart. Buiten deze tijden gaat de zon minder lang onder en op het hoogtepunt in juni en juli blijft de zon cirkeltjes draaien in de lucht. Zowel het zomerseizoen als het winterseizoen heeft zijn eigen charmes.

3

Boek een excursie en leer de fijne kneepjes van natuurfotografie door een professionele fotograaf. Maak prachtige foto's van rendieren en ijsberen en leer meer over het bijzondere licht in de poolgebieden.Al onze reizen zijn maatwerk.

Een voorstel op maat ontvangen voor deze reis?Een aanvraag is altijd gratis en vrijblijvend!

Blijf op de hoogte en ontvang:
reisinspiratie en aanbiedingen

Meld je aan voor de gratis Via Ella inspiratienieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals

× WhatsApp