Reizen langs sfeervolle dorpjes in het Zuid-Franse Gascogne en Gers

Frankrijk – Gers & Gascogne – rondreis – chambres d’hôtes

Reizen langs Middeleeuwse dorpjes, zonnebloemvelden en terrasjes voor originele Armagnac

Wat je ook kiest, het wordt een mooie tocht door glooiend heuvellandschap met zonnebloemvelden en oude boerenhoeves boven op de top. Tot Middeleeuwse overblijfselen in de vorm van Romeinse ruïnes of kleine stadjes met vakwerkhuisjes, deze reis laat je het ontspannen Frankrijk ervaren!

Onderweg lunch je op je gemak op een aantrekkelijk terrasje heerlijk in de zon en met een Armagnac als afsluiter. Je bent tenslotte niet voor niets in de streek waar deze wereldberoemde likeur vandaan komt! Na een fijne tocht fiets je weer richting Miradoux, waar je chambres d’hôtes van deze reis ligt: een groot terrein met prachtige ginkgobomen en een gerenoveerd huis met medaillonstoeltjes aan ronde houten tafels onder de grove balken. Het huis stamt uit de tijd van Napoleon III en dat verklaart de enorme hoogte van de kamers. Buiten klinkt het rumoerig en als je naar de veranda loopt, zie je eerst een berg schoenen en vervolgens een bonte groep bedevaarders aan de lange tafels luidruchtig met elkaar verhalen uitwisselend. De route naar Santiago de Compostela ligt hier tenslotte heel vlak bij. Dit is echt een trip voor natuurreizigers met een voorliefde voor Franse cultuur en geschiedenis, die graag een tochtje fietsen of wandeling maken om het gebied te ontdekken.

 


Deel deze reis:

Actief

Je kunt kiezen uit wandelingen, fietstochten of heerlijk ontspannen, allen op eigen gelegenheid en tempo. Er kunnen e-bikes gehuurd worden in de chambres d’hôtes. Er zijn lichte hoogteverschillen – zo’n 200 meter- door het glooiende landschap. Je loopt op goede paden of (on)verharde stille landweggetjes en fietsroutes gaan over verharde wegen. Extra rust- of excursiedagen zijn bij te boeken.

Slaapcomfort

De kamers met aangrenzende badkamers zijn heel sfeervol en Frans ingericht. Licht interieur, fijn opgemaakte bedden met dekbedden en een extra sprei en veel houten meubels. Hoge plafonds en ramen die open kunnen, zorgen voor een bijzonder ruimtelijk en licht gevoel. De kamers hebben veelal een zitje en een eigen badkamer. Houd er rekening mee dat de accommodatie soms een tikje gehorig kan zijn.

Faciliteiten

Typisch Franse bourgeoiswoning in een Frans dorpje – alles ademt deze sfeer. Het Nederlandse echtpaar zorgt er persoonlijk voor dat je niets tekort komt, zoals een heerlijk ontbijt. Er staan een paar fietsen, e-bikes zijn te huur. Door de grote tuin met bijzondere bomen en kippen wandel je ontspannen en op het grote terras is het heerlijk toeven met een drankje.

Waarom is deze reis naar de Gascogne en de Gers uniek?

4 bijzondere reisitems die de sfeer van deze reis weergeven

Historische hoofdstad Auch van Gascogne met de monumentale trap en Armagnactoren

Historische hoofdstad Auch van Gascogne met de monumentale trap en Armagnactoren

Bovenop een heuvel ligt Auch. Vanaf de trap uit 1863 met 370 treden die de hoge en lage stad met elkaar verbindt, is het uitzicht over het landschap van Gers bij het standbeeld van d’Artagnan goed te bewonderen. De Armagnactoren was in de 14e eeuw een gevangenis en het huidige VVV-kantoor is gevestigd in het 15e eeuwse Fedelhuis, een van de oudste huizen in Auch. Door de Middeleeuwse steile straatjes liepen vroeger de beroemde drie musketiers rond.

In Lectoure ligt Fontaine Diane, ofwel de fontein Hountélie

Sinds het ontstaan aan het begin van de 13e eeuw wordt deze bron door 3 bekende waterstromen gevoed. Vanaf de 15e eeuw ligt het achter een hek verscholen om het te beschermen. Aan de rand van het stadje gelegen is alleen aan de buitenkant van het fort een opening naar deze bron, wat een uitzondering voor die tijd was.

In Lectoure ligt Fontaine Diane, ofwel de fontein Hountélie
Kastelen, kerken, kathedralen en nog een historisch monument: abdij van Flaran

Kastelen, kerken, kathedralen en nog een historisch monument: abdij van Flaran

Ieder stadje ademt Middeleeuwen en oudheid. Tussen de heuvels liggen de nederzettingen als stenen bouwwerken in de prachtige natuur. Vooral de grotere gevaarten vallen op. Als je hiervan houdt, kun je in deze Franse regio je hart ophalen, want het is vergeven van kastelen, groot en klein. Ook de Abdij van Flaran uit 1151 ten zuiden van het stadje Condom is zo’n voorbeeld, gesticht door monniken van de abdij van Escaladieu.

Loop stukje op met bedevaarders op pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

Door Auch loopt een van de vele historische pelgrimsroutes, route Arles als uitloper van de Via Tolosa uit Italië en overlopend in de Aragonese route, naar het bedevaartsoord Santiago de Compostella. Dit Franse routestuk is de enige aansluiting die niet op de Camino Francès aansluit. Je kunt een heel stuk meewandelen zover als je zelf wilt met bedevaarders die je toevallig tegenkomt of die in hetzelfde B&B overnachten en met hen afspreken.

Loop stukje op met bedevaarders op pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

Accommodatie

Dit is een voorbeeldaccommodatie. Wil je op deze plek verblijven of zoek je iets anders? Doe een reisaanvraag en we zetten de mogelijkheden voor je op een rij!

Chambre d’hôtes le Bonheur

Chambre d’hôtes le Bonheur

Het prachtige grote huis ligt aan de rand van het verstilde stadje Miradoux. Het is een monumentaal 19e eeuws pand en ook de authentieke details zijn liefdevol gerenoveerd. Plafonds van 4,5 meter hoog en een 100 m2 ruim terras met mooi uitzicht op de grote tuin en omgeving bieden ontspanning, evenals de piano in de woonkamer en de biljarttafel.

Hier lees je insider tips van reizigers die er geweest zijn.

Persoonlijke tips van reizigers:

1

In het historische stadje Auch van de musketier d’Artagnan staat een van de grootste Franse kathedralen: Sainte Marie. 200 jaar nam de bouw in beslag en dat zie je terug in gecombineerde bouwstijlen. Kleurrijke glas-in-loodramen, gedetailleerde beelden, priegelig houtsnijwerk en prachtig marmer is door UNESCO als cultureel erfgoed bestempeld.

2

Het charmante circulaire dorp Bastide de Fourcès heeft schitterende Middeleeuwse vakwerkgevels en oude stenen bruggetjes uit de 15e eeuw over de Ruisseau de Lauzoue. Het ligt ten noordwesten van Condom. Je proeft duidelijk de oudheid als je er even rondstruint. Alsof de tijd heeft stil gestaan...

3

Iets ten zuiden ligt de archeologische ruïne van de oude Romeinse villa Séviac. Ooit behorend tot een rijke Romeinse familie stamt dit gebouw met prachtig bewaarde mozaïeke vloeren en marmeren muurdelen uit de 4e eeuw na Christus. Ook het technische systeem van de thermale baden zijn zichtbaar - interessant!Al onze reizen zijn maatwerk.

Een voorstel op maat ontvangen voor deze reis?Een aanvraag is altijd gratis en vrijblijvend!

Blijf op de hoogte en ontvang:
reisinspiratie en aanbiedingen

Meld je aan voor de gratis Via Ella inspiratienieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals

× WhatsApp