Reizen door de ruige natuur over de Schotse Small Isles

West-Schotland – Small Isles - reizen - guesthouses

Schotse eilanden Eigg, Canna, Rum en Muck verkennen vanuit lokale ogen

Eenmaal bij Kinloch Castle, een van de 200 archeologische plaatsen op Rum, leidt de deskundige gids Ross je langs de fascinerend ingerichte kamers, die een beeld geven van het luxere leven rond 1900.

De wandeling terug toont het landschap van de Small Isles: ruig, met zeehonden in het water en de zeearend erboven. Rode herten, fier op een heuvelrug uitkijkend over de weidsheid. Wilde katten en boommarters jagen tussen de bloeiende planten op konijnen. Met zijn 30 inwoners heerst er verlatenheid, een frisse zeewind met soms flinke hoosbui: typisch Schotland. Je ademt de magie van de eeuwenlange geschiedenis met zijn vele veldslagen en clans die de eilanden beheersten. In het enige dorpje is nog iets terug te vinden van de oude taal, het Gaelic, op een bord langs de weg.

Dit is echt een reis voor liefhebbers van wandelen door ruige natuur, vaartochten en de Schotse rijke geschiedenis met zijn magische sfeer.

 


Deel deze reis:

Actief

De reis naar het vertrekpunt is lang. Vanuit daar onderneem je veel trips met veerboten en te voet om de regio te verkennen. Echter de dagindeling kun je volledig en ter plekke zelf samenstellen en zo actief maken als je zelf wilt. Denk van tevoren na over wat je ongeveer wilt doen i.v.m. de beperkte veerboot- en treinverbindingen.

Slaapcomfort

In een guesthouse is het een gevoel van thuiskomen. Het is vaak ingericht alsof je in iemand’s logeerkamer verblijft, heel huiselijk. Alle comfort is aanwezig en eventuele wensen zijn bij te bestellen bij de gastheer of –vrouw. De eigen badkamer met douche en toilet en de slaapkamer zijn verzorgd en bieden alles wat je nodig hebt.

Faciliteiten

De gastvrije beheerders zullen alle comfort willen verzorgen zoals je thuis gewend bent. Een stevig Schots ontbijt in een huiselijke keuken of eetkamer geeft je voldoende bodem voor de zwerftochten door ruig Schotland en overtochten op zee naar verlaten eilanden zonder restaurants. Op Eigg is ook het diner in het guesthouse.

Wat maakt de reis naar deze Schotse eilanden bijzonder?

Dwaal eindeloos rond in eeuwenoude Schotse sferen.

Op de treinstoel van Harry Potter, Ron of Hermione?

Op de treinstoel van Harry Potter, Ron of Hermione?

De Jacobite Steam Train, ofwel "Hogwarth Express" uit de films van Harry Potter, rijdt tussen Mallaig en Fort William en is de moeite waard voor een regenachtige dagtrip. In de eerste wagon hoor je de typische geluiden van de stoomlocomotief. In de achterste wagon heb je prachtig uitzicht, zeker als je de beroemde brug over rijdt. Houd rekening met het ver van tevoren bestellen van tickets, want de zitplaatsen zijn snel uitverkocht.

Fish & chips van de prijzenwinnende viswinkel Jeff Lawrie

In Mallaig kun je naast het station in het restaurantje J.Lawrie & Sons de traditionele Fish & Chips nuttigen of afhalen in de viswinkel. Door de lokalen ‘Jaffy’ genoemd, heeft George Lawrie met enthousiasme het duurzame familiebedrijf en vakmanschap op zijn zoons en kleinzoon Jeff overgedragen. De visrokerij heeft in the Highland een uitstekende reputatie door zijn goede service en geleverde kwaliteit. Het bedrijf heeft zelfs meerdere nationale onderscheidingen gewonnen en dit meerdere jaren achtereen.

Fish & chips van de prijzenwinnende viswinkel Jeff Lawrie
Een gewone rotsformatie. Of toch niet zo gewoon?

Een gewone rotsformatie. Of toch niet zo gewoon?

Het oude pad naar het verlaten dorpje Grulin op de zuidwest klifpunt van het eilandje Eigg is het wandelen waard. Het stamt uit de vroege 19e eeuw. Er staat langs het noordwesten nog een stenen muur van ruim een meter hoog, te herkennen als een 2 meter dikke buitenmuur. Het binnengedeelte zal niet meer dan 20 meter doorsnee beslaan. Het bewijst dat iedere rotsformatie een historisch monument is waar een hoop geschiedenis aan kleeft.

Beklim An Sgurr en laat je de adem benemen

De top van het eiland is 393 meter hoog. Je beklimt de berg An Sgurr en bovenaan wacht je een verbluffend uitzicht. Bij helder weer kun je makkelijk de eilanden Muck of Rum herkennen en zien hoe klein ze eigenlijk zijn. Het is een stenig pad en niet te steil.

Beklim An Sgurr en laat je de adem benemen

Waar slaap je tijdens je reis naar deze kleine Schotse Eilanden?

Dit is een voorbeeldaccommodatie. Wil je op deze plek verblijven of zoek je iets anders? Doe een reisaanvraag en we zetten de mogelijkheden voor je op een rij!

GlenanCross House

GlenanCross House

Dit guesthouse heeft een uitstekende locatie, van waaruit mooie (strand)wandelingen te maken zijn. Er is een gemeenschappelijke keuken en lounge. De kamers hebben een eigen badkamer met toiletbenodigdheden, flatscreen TV met DVD en CD-speler en sommigen een eigen zitje. De service is overal prima.

Reizen over de kleine Schotse eilanden in beeld

Rauwe natuur, ruines, grillige kustlijnen, rotsformaties

Insider tips

Je moet het gewoon even weten..

1

Deze reis is te boeken van eind april tot half september. In juni en juli heb je de meeste kans op minder regen met een wat hogere dagtemperatuur.

2

De dienstregeling van de veerboten laat het niet toe meerdere eilanden goed te bekijken. Maar in 2 - 3 uur kun je toch op een eiland zoals Muck prachtig wandelen.

3

De Midges kunnen steken op windstille dagen als zij in grote getalen rondvliegen. Denk dus aan het smeren en meenemen van een insectenwerend middel met DEET tijdens de wandelingen.Al onze reizen zijn maatwerk.

Een voorstel op maat ontvangen voor deze reis?Een aanvraag is altijd gratis en vrijblijvend!

Blijf op de hoogte en ontvang:
reisinspiratie en aanbiedingen

Meld je aan voor de gratis Via Ella inspiratienieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals

× WhatsApp