Vogels spotten bij akkers, bossen en rivieren in het rustige Alentejo

Portugal – Alentejo – Vogelen – reis met (huur) auto - vakantiehuis

Ga op pad in het Portugese Alentejo met een gids en in een privé vogelhut

Voor vogelaars is de provincie Alentejo in Portugal een droom. Het gebied wordt nog weinig bezocht en bovendien komen er meer dan 350 verschillende vogels voor. De diverse biotopen zoals bossen, akkers en rivieren zorgen voor de bijzondere vogelrijkdom.

Je gaat op pad met een Nederlandse gids die verwoed vogelaar is. Hij heeft een vergunning voor bezoek aan beschermde gebieden. Speur naar de zeldzame vale pijlstormvogel waarvan er minder dan 2.000 paar zijn. Bovendien mag je gebruik maken van een privé vogelhut. Tussen februari en mei keren de verschillende zomergasten terug naar Alentejo. In het voorjaar verandert de provincie in een bloemenzee. Het najaar geeft je de kans om de vogeltrek mee te maken. Tijdens de wintermaanden tref je bij de lagunes aan de kust duizenden foeragerende vogels aan. Je verblijft in een bungalow op een klein ecologisch vakantiepark wat deels in een beschermd gebied ligt. Dit maakt dat je bij je huisje al veel vogels ziet. Een (huur)auto is nodig wil je verder van huis op verkenning te gaan. Deze reis is geschikt voor vogelaars die in alle rust het gedrag van vogels willen observeren binnen een verscheidenheid aan ongerepte gebieden. Daarnaast leer je veel van de bevlogen gids. Je komt rijker thuis!


Deel deze reis:

Actief

Dit is een ontspannen autoreis, gedetailleerde routebeschrijvingen, GPS-gegevens en informatie over de beste waarnemingslocaties helpen je op weg. Je maakt korte wandelingen naar de observatieplekken over vlak terrein. Het dagprogramma is flexibel en de dagen met gids worden ter plaatse afgestemd.

Slaapcomfort

Je vakantiehuisje midden in de natuur biedt veel rust en privacy. Het huisje is ruim en volledig ingericht met een keuken, woonkamer, badkamer en fijn terras. Aan alle moderne gemakken is gedacht waaronder een satelliettelevisie. Voor bed- en badlinnen wordt gezorgd. In de winter houdt de behaaglijke houtkachel je warm.

Faciliteiten

Per drie huizen deel je een grote barbecue. Deze is centraal geplaatst tussen de huizen. Gebruik van het gemeenschappelijke zwembad is inbegrepen. De energievoorziening komt voor 100% van zonne-en windenergie. Gedurende het jaar kun je meer dan 80 vogelsoorten spotten op het terrein. Je hebt dagdelen een privé vogelhut tot je beschikking.

Waarom is deze reis naar Portugal uniek?

4 bijzondere belevenissen tijdens een vogelreis in het rustige Alentejo

Vakantiehuisje in een beschermd ecologisch gebied

Vakantiehuisje in een beschermd ecologisch gebied

De locatie van je vakantiehuisje is bijzonder midden in de natuur in een deels beschermd ecologisch gebied. Heerlijk als je behoefte hebt aan zon, rust, cultuur en natuur. Je hoort hier alleen vogelgeluiden. ´s Avonds kun je afhankelijk van het seizoen luisteren naar de geluiden van de dwergooruil en de bosuil, de krekels en de kikkers. Het is een paradijs voor vogelaars want je kunt ruim 80 soorten vogels spotten op het terrein.

Twee dagen vogelen met Nederlandse gids

Bij deze reis zijn twee gegidste vogelexcursies inbegrepen met verwoed vogelaar Bert, je Nederlandse gastheer. In zijn terreinwagen gaan jullie naar beschermde gebieden waar hij een vergunning voor heeft. Bert neemt je een volledige dag mee naar de steppen van Castro Verde. Speur naar steppesoorten als de grote en kleine trap. Jullie bezoeken een halve dag de lagune van Santo André. De kans om tussen de 30 en 50 verschillende vogels te spotten.

Twee dagen vogelen met Nederlandse gids
Ogen tekort bij lagune Santo André

Ogen tekort bij lagune Santo André

De diversiteit aan vogels is ongekend in dit beschermde vogelreservaat. Rondom de lagune leven vogels als de purperkoet, de flamingo, of het Sint Helenafazantje. Daarnaast ligt de lagune op de route van vele trekvogels. Vanaf eind augustus kun je de eerste trekvogels uit het noorden spotten. Denk hierbij aan de rosse grutto, de kemphaan, of bontbekplevier. Afhankelijk van het seizoen kun je hier een indrukwekkend aantal verschillende vogels spotten.

Vogelen bij het estuarium van de rivier de Sado

Bij de havenstad Setúbal mondt de rivier de Sado uit in de Atlantische oceaan. De monding van de rivier vormt een uitgestrekt estuarium. Het is internationaal erkend als 'wetland'. Het gebied is van groot belang als broed- en overwinterplaats voor vele vogelsoorten. Volgens de landelijke Portugese vogelbescherming is het mogelijk om op een gemiddelde dag 80 soorten vogels te zien en op een goede dag zelfs 100 soorten.

Vogelen bij het estuarium van de rivier de Sado

Accomodatie

Dit zijn voorbeeldaccommodaties. Wil je op een van deze plekken verblijven of zoek je iets anders? Doe een reisaanvraag en we zetten de mogelijkheden voor je op een rij!

Monte Horizonte

Monte Horizonte

Monte Horizonte is een kleinschalig ecologisch vakantiepark. De zes huisjes liggen verspreid over een landgoed van 20 hectare. Verblijf een dagje aan de rand van het zwembad en zie vele vogels voorbij vliegen. Vanaf het park rij je in vijf minuten naar Santiago do Cacém. Er is ruime keuze uit fijne restaurantjes en lokale winkeltjes voor de boodschappen.

Foto's

Vogelen in de weinig bezochte provincie Alentejo

Tips van kenners

Laat je verrassen. Wij geven je een aantal tips van Alentejo!

1

In de baai van Setubal leeft een school dolfijnen. Wil je de vrolijke tuimelaars van dichtbij ervaren maak dan een tour. Boek vooraf want de boten zitten snel vol.

2

De gerechten van Alentejo zijn verrassend rijk van smaak. Proef van lokale super verse gerechten bij restaurant Mercado A Mesa in Santiago do Cacem.

3

Bezoek de Romeinse ruïnes in Miróbriga, in haar bloeitijd was het een bedevaartsoord. De stad strekt zich uit over 2km. Zie overblijfselen van een renbaan, baden en woningen tot muurschilderingen.Al onze reizen zijn maatwerk.

Een voorstel op maat ontvangen voor deze reis?Een aanvraag is altijd gratis en vrijblijvend!

Blijf op de hoogte en ontvang:
reisinspiratie en aanbiedingen

Meld je aan voor de gratis Via Ella inspiratienieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals

× WhatsApp