Sardinië en Sicilië zijn beide eilanden die bij Italië horen met ieder hun eigen bijzonderheden en unieke plekken. Allebei zijn ze rijk aan adembenemend mooie natuur en rijke geschiedenis. Zo heeft Sardinië Caribische zandstranden met groene achtergrond en knalblauw water en Sicilië witte kalkstenen kustlijnen. Op Sardinië vind je mysterieuze Nuraghi bouwwerken uit de bronstijd en op Sicilië een archeologische site met Griekse tempels. Beide eilanden zijn geschikt om een rondreis te maken. Wij helpen graag met jouw keuze en zetten 5 verschillen naast elkaar.
1. Groene bergen op Sardinië versus ruige vulkaanlandschappen op Sicilië
Links: de groene bergen op Sardinië Rechts: ruige vulkaanlandschappen op Sicilië
Sardinië
Sardinië oogt iets liefelijker door de groene bergen, dichte bossen en knalblauwe zee met talloze baaitjes en in het zuidoosten langgerekte zandstranden die Caribisch aandoen zoals het strand Spiaggia di Capo Coda Cavallo. In Nationaal park Gennargentu waarin het Supramonte gebergte te vinden is omringd door schitterende desolate natuur vind je grotten, natuurlijke bronnen en de Gola di Gorupu kloof. In het Saline regional park in Molentargius zijn meerdere lagune’s vol met roze flamingo’s en vele andere watervogels.
Door de prachtige onderwaterwereld waar het eiland om bekend staat, met indrukwekkende zeegrotten, scheepswrakken en de lange kustlijnen leent Sardinië zich perfect voor duiken en snorkelen. Je komt verspreid over het eiland meerdere duikscholen tegen die je graag mee op pad nemen.
Sicilië
Sicilië oogt juist wat ruiger door het vulkanische lava landschap rondom de Etna vulkaan. Hike met een georganiseerde tour naar de top en bewonder het uitzicht over het vruchtbare land rondom de vulkaan vol met citrusboomgaarden en wijngaarden.
Vind je deze hike wat veel maar hou je wel van wandelen dan is een wandeling door de Gole Alcantara kloof ook een optie. Je wandelt door een uniek stuk landschap wat is ontstaan door een vulkaanuitbarsting van de Etna, het stollende water kwam in aanraking met het water waardoor het snel versteende. Vervolgens is het door een aardbeving gespleten waardoor de kloof is ontstaan. Vanaf het bezoekerscentrum bij de kloof vertrekken er meerdere routes, de meeste zijn goed begaanbaar met kinderen en je kan ook nog een verfrissende duik nemen in het water wat door de kloof heen stroomt.
Op Sicilië kom je ook unieke kustlijnen met witte krijtrotsen tegen en je kan een natuurlijk modderbad nemen met uitzicht op de Etna.
2. Mysterieuze bouwwerken op Sardinië en Griekse tempels op Sicilië
Links: mysterieuze bouwwerken op Sardinië Rechts: Griekse tempels op Sicilië
Sardinië
Door de rijke geschiedenis en door heersers uit verschillende culturen zoals Romeinen en Arabieren vind je een mix van invloeden uit het midden-oosten en uit de mediterrane in de gebouwen, ruïnes en de lokale gerechten. Verspreid over Sardinië vind je Nuraghi, dit zijn mysterieuze bouwwerken uit de bronstijd. Su Nuraxi di Barumini is de enige Nuraghi site die op de werelderfgoed lijst staat.
Castelsardo is een knus en kleurrijk burchtstadje gebouwd tegen een rotspartij met aan de rand het gelijknamige kasteel. Het stadje nodigt je uit om door de sfeervolle smalle straatjes te struinen, onderweg kom je kleine winkeltjes tegen met oude ambachten en knusse terrasjes. Tijdens een bezoek aan dit middeleeuwse kasteel wat nu een museum is heb je telkens weer een fenomenaal uitzicht over de kustlijn en de zee, in de verte zie je zelfs Corsica liggen.
Sicilië
Sicilië heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur maar toch weer heel anders, hier waren het voornamelijk de Grieken en Christenenen die geheerst hebben en dat zie je terug aan meerdere Griekse tempels die bewaard zijn gebleven. Sinds 1997 staat de archeologische site Via Panoramic Valle dei Templi met Griekse tempels op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Dat hier ook christenen hebben geheerst zie je heel goed terug in het oude spookstadje Erice. Doordat de noormannen dit stadje hebben opgebouwd is het duidelijk herkenbaar en totaal anders naast alle andere stadjes op Sicilië. Het is een archeologische site en niet meer bewoond. Wanneer je door de straatjes wandelt ga je echt even terug in de tijd en voel en zie je de rijke geschiedenis terug in de oude stenen bouwwerken. Het ligt bovenop een berg en het is met een kabelbaan te bereiken, vanaf het dorpje heb je een indrukwekkend uitzicht over het lager gelegen land.
Zin om Sardinië of Sicilië te ontdekken?
Doe hier een vrijblijvende reisaanvraag voor een mooie rondreis.
3. Caribische zandstranden op Sardinië versus ruige kalksteen kustlijnen op Sicilië
Links: Caribische zandstranden op Sardinië Rechts: ruige kalksteen kustlijnen op Sicilië
Sardinië
Sardinië is rijk aan knusse baaitjes, stranden en langgerekte zandstranden waarvan sommige Caribisch aandoen. Hierom leent het eiland zich perfect voor een fijne strandvakantie in combinatie met bijvoorbeeld duiken en snorkelen of een bezoek aan historische stadjes. Het Spiaggia delle Dune is een unieke zandvlakte aan de zuidwestkust van Sardinië, het is ook een beschermd natuurgebied en zeeschildpadden komen hier graag om hun eieren te leggen. Via een onverharde weg kom je aan op dit rustige en ongerepte strand. Omdat het een schiereiland is heeft het strand ook twee kanten waardoor je altijd een plekje uit de wind kan vinden.
Sicilië
Op Sicilië vind je natuurlijk ook stranden maar wel in iets mindere mate als op Sardinië. Wat je hier wel vindt zijn indrukwekkende kustlijnen met witte kalksteen formaties zoals bij Scala dei Turchi. Beklim en bewandel deze spierwitte rotsen met als contrast de diepblauwe zee. Het zijn gladde rotsen waardoor je hier ook prima een fijn plekje kunt vinden om even te zitten.
4. Steden met Spaanse invloeden op Sardinië en Italiaanse taferelen in de steden op Sicilië
Links: Spaanse invloeden Sardinië Rechts: Italiaanse taferelen op Sicilië
Sardinië
Sardinië is een relatief groot eiland en heeft vele interessante steden en dorpen met rijke geschiedenis, sfeervolle straatjes en pleintjes. Als je ze allemaal wilt bezoeken dan heb je behoorlijk wat tijd nodig, dus wij hebben 2 unieke en bijzondere stadjes uitgekozen.
Zo is Sassari na Cagliari de grootste stad van Sardinië maar ook één van oudste steden van het eiland. Je vindt hier talloze sporen van eeuwenoude geschiedenis. De Pisanen, Geneuzen, Aragonezen en de Spanjaarden hebben hier hun stempel op de stad gedrukt, dit zie je terug als je door de oude straten wandelt of koffie drinkt op één van de pleinen met wuivende palmbomen. Maar ook als je langs de oude Picaanse stadsmuren met karakteristieke torens wandelt.
In Alghero wat ook wel klein Barcelona wordt genoemd vind je vele Spaanse invloeden. Het stadje ligt precies tussen Europa en Afrika in, waardoor het eeuwenlang een strategische haven is geweest waar de Spanjaarden de macht hadden. Dit zie je bijvoorbeeld terug op de straatnaambordjes waar zowel de Catalaanse en Italiaanse namen worden weergegeven. Als je door de kleine geplaveide straatjes loopt zie je overal Spaanse architectuur terugkomen maar tegelijkertijd ook Italiaanse mannetjes die hun dagelijkse koffie zitten te drinken op kleine terrasjes.
Sicilië
Sicilië heeft ook veel te bieden als het om gezellige stadjes gaat met veel geschiedenis maar is wel iets overzichtelijker als Sardinië.
Het charmante Cefalu is een typisch Siciliaans stadje waar Italiaanse dames vanaf hun balkonnetjes met elkaar over en weer kletsen en de was ophangen. Wandelend door de sfeervolle straten met Italiaanse gezelligheid kom je veel kerken en pittoreske pleinen tegen.
In Syracuse kom je statige gebouwen tegen, wandel je over marmeren straten en grote pleinen. Dit komt voort uit de lange Griekse geschiedenis en het feit dat deze stad de geboorteplaats is van de wiskundige ingenieur Archimedes. Verscholen achter deze statigheid, liggen gezellige smalle straatjes die zich goed lenen om lekker te winkelen. Vandaag de dag is Syracuse een UNESCO World Heritage Site.
5. Stevige vleesgerechten op Sardinië en een paradijs voor de zoetekauw op Sicilië
Links: stevige vleesgerechten op Sardinië Rechts: Paradijs voor de zoetekauw op Sicilië
Sardinië
In Sardinië vind je stevige vleesgerechten, dit komt voort uit de tijd dat er in de binnenlanden nog veel schaapscheerders actief waren die dagenlang op pad gingen en stevige kost nodig hadden. Malloreddus cun Sartizzu is een typisch Sardijnse pastasoort ter grootte van een koffieboon met verse worst die heerlijk gekruid is en omhuld met tomatensaus. Porcheddu is speenvarken van het spit en is een typisch feestmaal op Sardinië. Natuurlijk heeft het eiland Sardinië ook vis. Een typerend Sardijns visgerecht is Anquidda a su schironi, dit is paling met laurier van het spit. Als je van stevige gerechten houdt met intense smaken dan kun je, je hart ophalen op Sardinië.
Sicilië
Sicilië is the place to be voor de zoetekauw onder ons. IJs op brood ofwel Brioche con Gelato, is hier volkomen normaal. Cannoli is een typerend Siciliaans gerecht, het is een krokant koekrolletje gevuld met ricottacrème die ter plekke worden bereidt. De traditionele varianten zijn groot en vullend maar tegenwoordig heb je ook kleinere varianten met allerlei smaken zoals pistache. Gelukkig hebben ze op Sicilië ook andere gerechten dan alleen maar zoet. Pasta alla Norma is een Siciliaanse klassieker, het is een gerecht met aubergine, tomatensaus en ricotta.
Blijf op de hoogte en ontvang:
reisinspiratie en aanbiedingen
Meld je aan voor de Via Ella inspiratienieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.